TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Shopmania

Látogassa meg a Fuszeraruhaz.hu webüzletet a ShopManian

Közösségi oldalak

facebook

Elérhetőségek
A1 Marketing Kft.
Telefon: +36-70/453-8888
Cím: 6000 Kecskemét, Wesselényi u. 5.
Fizetési megoldás


Hántolt köles 500 g

Hántolt köles

A köles egy tradicionális magyar élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján. Íze és állaga miatt nagyszerűen helyettesíti a kuszkuszt is.

 

A termék adatai:

Kiszerelés:500g
Bruttó egységár: 1000Ft/kg

  • A köles legősibb termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelem forrás volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették.

    Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

    A köles fehérje tartalma 10-15%. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

     

    A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható, háromszoros mennyiségű tejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mandulával, mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges, vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk.

    A köles kiválóan alkalmas gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek, illetve lepény- és palacsinta készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át!

    Főzési ideje változó lehet fajtánként. Én úgy készítem, hogy forró sós vízbe teszem mosás után, és kb. 1 percnyi főzés után leveszem a tűzről, és hagyom a vízben puhulni, utána szűröm le. Érdemes közben megnézni mennyire puhult meg. Jól záródó műanyag edényben 2-3 napig tárolható hűtőszekrényben.

    Minden nőnek minden nap kellene legalább egy evőkanál kész kölest ennie, hogy megóvja arcbőrének szépségét, és ráncai ne keletkezzenek, illetve kisimuljanak. Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni!

     

    Receptek, ötletek:

    Köles túrókrém:

    3 evőkanál kifőtt kölest elkeverünk 25 dkg áttört túróval, apróra vágott lilahagymával, piros paprikával őrölt köménnyel ízesítjük. Kiváló reggelikhez, pirítósra, kenyérre kenve.

    Kölesleves:

    1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk, üvegesre párolunk hidegen sajtolt olajon, majd egy szál gyökeret és  egy kisebb zellert apró kockára vágva jól átpirítunk a hagymás zsiradékon, és felengedjük vízzel. Mielőtt megpuhulna vegamixxel és borssal fűszerezhetjük, egy marék kölest szórunk bele, majd puhulás előtt egy maréknyi durvára reszelt sütőtököt szórunk bele, és elzárjuk alatta a tüzet, a fedő alatt a tök meg fog puhulni.

    Ízletes édeskés leves, telis-tele minden értékes ásványi anyaggal, és vitaminnal. 15 perc alatt kész.

    Köles köretekhez:

    • Megszokott rizs és tészta köreteink helyett használjuk bátran a kölest, mindenféle párolt zöldséghez illik.
    • Rakott ételeinket is inkább kölessel ajánlom elkészíteni magas élettani értéke miatt.
    • Desszertként pillanatok alatt fogyasztható, ha van főtt kölesünk 1-2 kanál mézzel, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával elkeverve mesés ízvilágot varázsolhatunk a család asztalára.
    • Kicsit puhábbra főzve a szokottnál egy kivajazott tepsibe terítjük a kölest, majd betakarjuk vastag szeletekre vágott almával, vagy körtével, esetleg aszalt gyümölcsökkel, s megsütjük.
    • Sülés után durvára vágott diót szórunk rá, és mézzel csurgatjuk. Szeletelhető lesz mint egy sütemény.

     

    Átlagos tápérték 100 g termékben.
    -szénhidrát:71,6g ebből cukrok:0 g
    -zsír:2.9 g ebből telített: 0 g
    -fehérje:10,5 g

    -só:0 ,12 g

    -energia:1457kJ/348kcal




  • Nettó térfogat
    500 g
    Egységár 
    1000 Ft/kg
    Cikkszám
    AGR-KOLES-HANTOLT_500
    Tömeg
    500 g/db
Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.