Fűszeres blog

Jamaicai konyha

2019.08.21 09:58
Jamaicai konyha

Jamaica gasztronómiája olyan változatos, mint az országban lakó emberek, és olyan egyedi, mint a sziget maga. Ha van valami, amit a jamaicai emberek szeretnek, akkor az a “likkle bickle”, ami szabad fordításban annyit tesz: egy kis kaja. Jó okuk van arra, hogy szeretik az ételeiket, hiszen Jamaicát az anyatermészet termékeny földdel és szinte tökéletes trópusi klímával áldotta meg. Ennek következtében pl. annyi különböző mangó fajuk van, hogy már kifogytak a nevekből és számozni kezdték őket. Minden, ami Jamaicában megterem, kicsit édesebb, kicsit ízletesebb, mint máshol. Talán a napsütés teszi, talán az a rengeteg szeretet, amit az ültetésbe, aratásba és a főzésbe beleadnak.

A Jamaicai konyha sokszínű, mert a lakosok a világ minden tájáról érkeztek ide, magukkal hozva kedvenc alapanyagaikat. Egy kis szigeten azonban semmi nem marad sokáig változatlan, a szükség azt diktálja, hogy az eredeti recepteken kreatívan változtatva, ízletesen, minden falatba egy kis életet csempészve főzzenek. Az őslakos tainók nyomát a manióka, az európaiakét a pácolt húsok és halak, az afrikaiakét a yamgyökér és a banán, az indiaikét pedig a curry jelzi.

Mindez együtt, egy kis fűszerezéssel megbolondítva adja a jamaicai konyhát. A világon sok helyen kóstolhatjuk meg a híres jamaicai “jerk” szószos csirkét, vagy ihatunk Blue Mountain kávét, de minden kicsit ízletesebb, mikor eredeti hazájában kóstoljuk. Vannak azonban olyan ételek, melyeket csak a karibi szigeten ízlelhetünk, mint például a marha lábszár pörkölt vagy a kecskefej leves.

 

A jamaicai konyha néhány tipikus étele

– “Stamp an’ Go” : sózott tőkehal falatok ízletes fűszeres tésztában kisütve.
– “jerk” : különleges jamaicai pác, jellegzetes, helyi fűszerekből, melyet húsokra kennek sütés előtt.
– kókuszos “gizzada” : kókuszos töltelékkel töltött édes tésztakosárka.
– “ackee” : azaz guarana nem őshonos Jamaica területén (Afrikából hozták be, valószínőleg egy rabszolga hajón), de magukénak tekintik, sőt nemzeti gyümölcsként tartják számon, és egyik nemzeti ételük a guarana és sózott hal (ackee and saltfish) alapja. Érdekessége, hogy a még ki nem nyílt guarana mérgező, de amint a nap kiszárítja belőle a káros folyadékot, az érett, sárga gyümölcs ehetővé és zamatossá válik.

Forrás: http://jamaica.utazastrend.com/informacio/jamaica-gasztronomiaja