Bambusz párolók
A bambusz pároló egy nagyszerű konyhai eszköz. Nincs többé vízben agyon főzőtt, színtelen és ízetlen párolt étel. Különböző átmérőkkel kapható, így jól illeszkedik a párolandó étel mennyiségéhez, vagy ahhoz a wokhoz, amihez használni szeretné. De kínálatunkban talál emeletes bambusz pároló változatot is, így többféle ételt is készíthet vele egyszerre. A bambuszpároló használata pedig egyszerű.
A bambusz pároló használata:
A bambuszpároló használata egyszerű. Csupán néhány apró szabályt kell betartani, és a bambuszpároló sokáig hasznos konyhai segítője marad. Nézzük is sorban:
- Öntsön vizet egy nagyobb edénybe, pl. egy acél wok-ba. Állítsa bele a bambusz párolót úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe. A legtöbb ételnek 10 - 15 perc párolás bőven elegendő.
- Bélelje ki a párolót sütőpapírral, vagy valamilyen saláta-vagy káposztalevéllel amit a recepthez használ.. Így megakadályozza, hogy a párolt alapanyag (hal, csirke, tészta, gombóc) letapadjon, másrészt védi a párolót, hogy átvegye a benne párolt étel szagát.
- A bambuszpárolóban készíthet halat, csirkét vagy zöldségeket is. Használata kikerülhetetlen ha ázsiai jellegű gombócokat, tekercseket, vagy egyéb tésztás ételeket szeretne készíteni.
- A bambuszpárolót használhatja "többszintes" üzemmódban, azaz több pároló betétet is egymásra helyezhet, a forró gőz minden „emeletet" egyformán átjár.
- Ha szükséges elmosni, ne használjon vegyianyagot, mert annak illata, íze beleivódhat a bambuszpárolóba, és használat közben azokat átadhatja a benn készülő ételnek. A tisztításához csak forró vízzel öblitse át, majd törölje szárazra.
+1 tipp bambusz pároló használatához
A bambuszpárolóból akár 2-3 emeletet is egymásra tehet. A legkeményebb vagy nehezebben fővő aapanyagot tegye alulra, a könnyebben puhulókat pedig felülre. A felülről lefelé visszaáramló víz és gőz pedig ízanyagokkal gazdagítja az alul készülő ételt. A bambusz jó hőszigetelő, így az elkészült ételt melegen tartja. Használhatja az elkészült fogás tálalásához, de akár újra melegítéséhez is.