Chutney szószok
A chutney szószok évszázados hagyományon alapulnak, és India több vidékén, de más dél-ázsiai országokban is előfordulnak. A chutney vagy chatni kifejezés egy általános elnevezése az ilyen jellegű szószoknak, melyek különféle zöldségekből, gyümölcsökből, fűszerekből és egyéb összetevőkből készülnek. A chutney a fűszeres, édes, sós, vagy savanyú ízekkel teli, általában sűrű állagú szószokat jelenti, amiket kiterjedt módon használnak az indiai konyhában. A chutney számos fajtája létezik, és mindegyiknek megvan a sajátos íze és aromája attól függően, hogy milyen fűszereket, zöldségeket vagy gyümölcsöket tartalmaz.
A chutney szószokat általában köretként vagy előételként szolgálják fel az indiai ételekhez, de használhatók mártogatónak a snackként fogyasztott ételekhez is. Népszerű chutney szószok a mangó, az ananász, a menta és a paradicsom chutney. A chutney szószok receptjei gyakran családi és vidéki hagyományokon alapulnak, és az összetevők kombinációja nagyon változó lehet. Az indiai ételekkel kapcsolatos turistalátványosságokban is gyakran lehet vásárolni kész chutney szószokat, amikkel ízesíthetjük az otthon elkészített finomságokat.
Összességében a chutney szószok egy ízes, gazdag, és változatos ízvilágnak örvendő kiegészítői az indiai konyhának, amelyek népszerűek világszerte.