A kor emberének kinyílt a világ gasztronómiai szempontból is. Utazásaink - akár valós, akár virtuális - során megismerkedünk más népek ételeivel, íz világával. Természetesen szívesen próbáljuk ki idehaza a megismert és nekünk tetsző recepteket, próbálkozunk a már megízlelt ételek itthoni megvalósításával.
A mai rohanó világban, amikor számtalan könnyen és gyorsan elkészíthető különleges receptet találunk a világhálón, gyakran problémát okozhat egy-egy hozzávaló beszerzése. Különösen igaz lehet ez a hazánkban kevéssé használt és ismert fűszerekre. Vajon mi is lehet ez? No és hol tudom beszerezni? A manapság nagyon divatos 30 perces vacsorák elkészítése, az otthon talált néhány hozzávalóból, igazi gasztroélmény válhat pár okosan párosított fűszer segítségével. Hogyan ízesítsük, hogy az valódi élménnyé váljon? Mihez milyen fűszert használjunk? Számtalan fűszer és fűszerkeverék található az üzletek polcain. Egyre nehezebb eligazodni közöttük, ezért gondoltunk arra, hogy segítségül összeállítunk egy Fűszerlexikont, mellyel egyszerűen és gyorsan megismerheti az egyes fűszereket és használatukat, a gyakran használt fűszerkeverékek összetételét.
Mindezek segítségével talán új értelmet nyerhet a „gyorsan , egyszerűen valamit” kifejezés és ízletes, különleges fogások készíthetők a családi asztalra mindenki megelégedésére. Amikor a fűszerekkel az átlagosnál többet kezdtünk el foglalkozni, gyakran felmerült a kérdés: mitől is olyan izgalmas és érdekes a fűszerek világa? Mi az, amitől olyan fontos lett? Sokszor és sokféleképpen próbáltuk megfogalmazni a válaszokat. Aztán egyszer csak ott láttuk világosan megfogalmazva és leírva egy izgalmas könyvben. Annyira sikerült ebben a könyvben megragadni a fűszerek és a fűszerezés lényegét, hogy azt szó szerint ide kell írnunk:
„A fűszerek kellemes illatukkal és ínycsiklandozó zamatukkal jelentősen javítják ételeink élvezeti értékét, s ezzel fokozzák azt az örömöt, amit az az embernek az étkezés nyújthat. Azonban mindig szem előtt kell tartani a fűszerezés lényegét, vagyis hogy mindig a megfelelő helyen és kellő mennyiségben alkalmazzuk az ízesítőket. Ugyanis a túlságosan szűken mért vagy a túladagolt fűszerek, ahelyett hogy finoman kiemelnék egyes ételek sajátos ízét, zamatát, éppen ellenkező hatást eredményeznek: vagy jellegtelenné teszik, vagy elnyomják. Ezzel szemben egy jól eltalált ízesítéssel még a legegyszerűbb étel is gasztronómiai élménnyé válhat.”
Renate Kissel: Fűszerek és gyógynövények
Sok-sok ízlelgetést és kísérletezést, a csodás ételek elkészítéséhez pedig sok sikert kívánnak a Fűszerlexikon összeállítói: Tóthné Nagy Erzsébet és Tóth Gábor