A sushi szeretete vagy imádata napjainkban is folyamatosan bővül. Egyre több sushi étterem nyílik, illetve az ételkiszállítások között is egyre nagyobb teret nyer. De mi is a sushi? A Wikipédia szerint főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak. Így a sushi megnevezés valójában a japán konyhában bármely ecetből és rizsből készült ételre vonatkozik.
A sushi készülhet barna vagy fehér rizzsel is. Magyarországon a fehér rizzsel készült változat terjedt el. Gyakran készül tengeri alapanyagokkal, zöldségekkel is. A leggyakoribb sushi megoldás, amikor az összes hozzávalót algalapba tekerik, és darabolják. A sushi fogyasztásához szinte elengedhetetlen a pácolt gyömbér, a wasabi és a szójaszósz.
Tehát a sushi nem csak a nyers hallal készült ételt jelenti. Annyira nem, hogy a nyers hallal vagy nyers hússal készült, és rizst nem tartalmazó változatot sashiminek hívják. Így tehát a sushi és a sashimi két különböző étel, amit ne tévesszünk össze egymással
Sashimi
A sashimi megnevezés vékonyan szeletelt nyers halat vagy húst jelent. Leggyakrabban tengeri halakból - pl. tenger gyümölcsei, lazac, tonhal, makréla, garnélarák, tintahal, polip - húsából készül.
A sashimi általában nem tartalmaz rizst, vagy algalapot. Az éttermekben a sashimit apróra vágott fehér retek (daikon) tetején szolgálják fel, pácolt gyömbérrel, wasabival, citrommal, szeletelt uborkával, és szójaszósszal, a nyers hús jellegzetes ízének a kiemeléséhez.
Sushi receptek
HOSO MAKI
Hozzávalók: sushi rizs, nori lapok hosszában félbe vágva, friss uborka hasábokra vágva, krémsajt
A hoso maki elkészítése:
Helyezd a nori lapot a bambusz lapra (fényes oldalával lefelé) rakj rá egy vékony réteg rizst 1 cm-t kihagyva a nori lap tetejétől
A nori lap alsó részén rakj egy réteg krémsajtot, arra uborka hasábokat. Tekerd fel.
FUTO MAKI
Hozzávalók: sushi rizs, nori lapok, nyers lazac csíkokra vágva, friss uborka hasábokra vágva, krémsajt
A futo maki elkészítése:
Helyezd a nori lapot a bambusz lapra (fényes oldalával lefelé) rakj rá egy vékony réteg rizst 1,5 cm-t kihagyva a nori lap tetejétől
A nori lap alsó részén rakj egy réteg krémsajtot, arra a lazacot és az uborka hasábokat. Tekerd fel.
NIGIRI SUSHI
Hozzávalók: sushi rizs, wasabi, szeletelt füstölt lazac
A nigiri sushi elkészítése:
Nedves kézzel formálj kis „csónakokat” az alja lapos legyen a teteje púpos
A rizs tetejét kend be wasabival és helyezd rá a lazac darabokat
CALIFORNIA MAKI
Hozzávalók: sushi rizs, nori lapok, surimi, kaliforniai paprika csíkokra vágva, krémsajt, csokor metélőhagyma, fekete szezámmag
A california maki elkészítése:
Helyezd a nori lapot a bambusz lapra (fényes oldalával lefelé) rakj rá egy vékony réteg rizst 1 cm-t kihagyva a nori lap tetejétől. A rizst szórd meg szezámmaggal, majd fordítsd meg úgy hogy a rizs legyen lefelé a bambuszlapon. Rakj egy réteg krémsajtot a norira, majd a surimit, a paprikát és a metélőhagymát is rakd rá. Tekerd fel.