Amerikai konyha
Az amerikai konyha igen egyedi gasztronómia szempontból, mert a bevándorlók magukkal hozták ételeiket, amelyeket a századok során az éghajlathoz, az adott termőföld sajátosságaihoz igazítottak. Az amerikai fazékba belefőzték a magukét a spanyolok, mexikóiak, olaszok, kínaiak, angolok, írek, lengyelek, franciák, skandinávok, baszkok, stb.
Az amerikai konyhát nem csak a különböző országok amerikanizált ízei jellemzik, de a regionális különbségek is megosztják. Minden államnak megvan a sajátságos konyhája. Maine a homárjairól híres, Massachusetts-nek más tengeri étkek a különlegességei, Texasban vagy Floridában a mexikói és a spanyol konyha az erős, Luisianaban és a déli államokban pedig a kreol és a cajun. Ha a nagyvárosokat vesszük figyelembe, gasztronómiai szempontból New York, Chicago, Los Angeles és San Francisco vívott ki magának kulináris hírnevet. Ezekben a városokban hemzsegnek a mesterszakácsok és a legendásan elit éttermek, ám itt még nehezebb egységes ízt keresni, mint akár vidéken.