Indiában a helyi piacokon jellegzetes látvány a kupacokba pakolt őrölt vörös chili por és az őrült sárga kurkuma halmok. Indiában a legolcsóbb zöldségfélék közé tartozik.
Minél kisebb a chili, annál nagyobb az ereje, ami a magokban rejlik, mivel abban halmozódik fel a legtöbb kapszaicin. Csípőssége mértékét ez okozza. Hűvös, száraz helyen tartandó.
Kezdetben a meleg éghajlatú országokban használták a chilit, mivel a chilit tartalmazó ételek hűsítően hatottak az emberekre. Ennek oka, hogy a test hőmérsékletét csökkenti a paprika által kiváltott izzadás.
A madárszem chilit főként thai ételekhez és halszószokhoz használják.
Mártásokhoz, sertés-, birka-, marhasültekhez, salátákhoz, sajtos és tojásos ételekhez, illetve grillezett húsokhoz ajánljuk. Ha száraz chilivel főzünk, olajban pirítsuk, így a színt és az ízét jól kihozza. Az egész vagy durvára tört paprikát hosszabb ideig lehet pirítani, de a finomra őrölttel vigyázzunk, csak néhány másodpercig szabad, különben megég.
Rendszeres fogyasztása elősegíti a zsír égetését, megakadályozza a zsírsejtek növekedését, serkenti az emésztést, alkohol fogyasztása során megóvja a gyomor nyálkahártyáját, fertőtlenítő hatású.
Egyes statisztikák szerint Mexikó és India lakosai között kevesebb a rákbeteg.
Fűszervonal
Kérdése van a webáruházunk kínálatával kapcsolatban? Vagy a fűszereszéssel, fűszerek használatával kapcsolatban szerene segítséget kérni? Akkor hívja bátran szakértő kollégáinkat nyitva tartási időben a +3670 453 8888 telefonszámon, vagy használja a chat szolgáltatásunkat. De szeretettel várjuk személyesen is kecskeméti Fűszer Szaküzletünkbe, ahol a webáruházunk kínálatán kívül is sokféle különleges alapanyaggal, élelmiszerrel, konyhafelszerelési eszközzel és érdekes receptkönyvekkel is várjuk.
Fűszerkuckó üzlet: Kecskemét, Wesselényi u. 5.
Nyitva tartás: Hétfőtől - péntekig 9.00 - 17.00 óráig