A világ kedvenc fűszerei és alapanyagai az Ön asztalára!

Fűszeráruház

Ügyfélszolgálat: +3670 453 8888  I  rendeles@fuszeraruhaz.hu

Kategóriák
Fűszeráruház

Ügyfélszolgálat: +3670 453 8888  I  rendeles@fuszeraruhaz.hu

  • Kategóriák
    • Tematikus ajánlataink
    • Karácsonyi ajánlatok
    • Ízutazás - tájak és alapanyagok
    • Indul a grillszezon!
    • Fűszerek és fűszerkeverékek
    • Sushi alapanyagok és hozzávalók
    • Jamie Oliver olasz konyhája
    • Szószok és mártások
    • Azonnal fogyasztható készételek
    • Tészták és lisztek
    • Rizs és gabona félék
    • Alapanyagok, tartósított élelmiszerek
    • Édesség, desszert, cukrászat
    • Konyhafelszerelés
    • Nagy kiszerelésű termékeink
    • Forgalmazott márkáink
  • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
  • Fizetés, szállítási és átvétel
    • Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
    • Szállítási mód
      • Szállítási mód: GLS futárszolgálat, csomagpont, automata
      • MPL szállítási módok
  • Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Blog
  • Kedvezményes vásárlás
    • Azonnali kedvezmény vásárlásából
    • Viszonteladói jelentkezés
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Francia konyha

Francia konyha

Hála Joanne Harrisnek és Peter Mayle-nek, a Provence-szal kapcsolatos álmaink néha talán már szebbek, mint a valóság? Levendulamezők, fűszerillatú, selymes langymeleg szellő, hűvös kőházak mélyén húzódó hatalmas, öreg konyhák… De mi a valóság? Milyen is az a provence-i gasztronómia?

A tipikusan mediterrán vidéken kedvelt a kecske és a bárány, a tengerpartnak köszönhetően sok a halétel. Zöldségekből is bőséges a kínálat: az olajbogyó és a szőlő mellett sárgabarack, őszibarack, cseresznye terem bőven a környéken, s Cavaillonban híres a sárgadinnye.

Mindenféle krémek

A provence-i előételek nagy része valamilyen krém, amit friss fougasse (ejtsd: fugássz) kenyérre kenve érdemes fogyasztani. Csak néhány a kínálatból: olajbogyókrém (tapenade, ejtsd: tápönád), szarvasgombás tőkehalkrémfokhagymás majonézaїoli, ejtsd ájóli) vagy szardellakrém (anchoide, ejtsd: ansoád). (brandade de morue, ejtsd: brandád dö morü), chilis-majonézes krém (rouille, ejtsd: rujj), 

Az olasz határnak köszönhetően a klasszikus provence-i fűszerkeverék mellett még egy esszenciát használnak a helybeliek, ez pedig a pistou (ejtsd: pisztu), amely gyakorlatilag az olasz pesto édestestvére. Az alapvetően fokhagymából, bazsalikomból és olívaolajból készített pépet sokszor egészítik ki reszelt parmezánnal vagy pecorinóval. Az ebből kapott krémet használják ízesítésként a nyári zöldségeket tartalmazó leveshez, a Soupe au pistou-hoz (ejtsd: szup o pisztu).

 

A tenger ajándékai

A tengeri teremtmények közül szívesen főzik, sütik a szardíniát, a tengeri sünt, a polipot, a vörös márnát és a tengeri sügért. Leggyakrabban e két utóbbi halat kínálják, általában grillezett formában. A sügért szokták édesköménnyel, szőlővenyigén grillezni, ettől különleges aromát kap a hal.

Marseille környékére talán a bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz) a legjellemzőbb. Ez a ragu többféle halat tartalmaz, illetve egy kevés kagylót, zöldséget. Ízesítésében szerepet játszik a fokhagyma, az édeskömény, a narancshéj, a babérlevél, a bazsalikom és egy kevés konyak is. Egy igazi bouillabaisse-ben legalább háromféle halnak kell főnie.

 

Klasszikus egytálételek

A Camargue környékéről származó daube provençale-t (ejtsd: dób provanszál) is érdemes megpróbálni. A helyi fűszerekkel ízesített marharagut a bikaviadalok idején néha a vesztes bikából is elkészítik.

A Nizza környékéről származó ratatouille (ejtsd: rátátújj) is klasszikus nyári egytálétel. Leginkább a magyar lecsóhoz hasonlíthatnánk, bár itt meghatározó alkotóeleme a padlizsán és a cukkini, valamint fűszerezésében is eltér az általunk ismerttől, ugyanis gyakran kakukkfüvet, bazsalikomot használnak hozzá.

Turistáknak és tengerpartra készülőknek tökéletes szendvics helyett a pissaladière (ejtsd: pisszáládier), ami szintén nizzai eredetű. Kicsit emlékeztet a pizzára, ám az olasz kollégákkal ellentétben a francia pékek nem tesznek rá paradicsomszószt, csak sok-sok vöröshagymát, egy kevés olajbogyót és szardellát.

 

Édesszájúaknak

A provence-i desszertek közül érdemes kipróbálni a calissont (ejtsd: kálisszon), ami egy tipikus Aix-an-Provence-i édesség, kandírozott gyümölcsökkel és mandulapasztával.  Helyi specialitás még a „Tizenhárom desszert”-nek nevezett karácsonyi édesség, aminek a helyben készülő birsalmasajt is részét képezi.

 

S hogy mi is az a provence-i fűszerkeverék?

Az “Herbes de Provence”-ban (ejtsd: erb dö provansz) található kakukkfű, zsálya, rozmaring, bazsalikom, levendula, csombor, édeskömény, majoránna, tárkony, oregánó és  babérlevél.

Forrás: www.mindmegette.hu

Vissza

Fűszerkuckó fűszerek

  Alap fűszerek
  Örölt és tört fűszerek
  Zöldfűszerek szárítva
  Fűszerek és fűszerkeverékek
  Fűszerek, fűszerkeverékek sütikhez
  Növényi fasírtporok
  

Gasztro kiszerelésű fűszerek

Alapfűszerek nagy kiszerelésben
Fűszerkeverékek nagy kiszerelésben
Növényi fasírtporok, köretek

 

Szószok és mártások

Chili szószok
Barbecue szószok
Salsák és újvilági szószok
Tabasco és Worcestershire szósz
Szójaszószok
Ázsiai szószok
Wok szószok
Pad Thai szószok
Mediterrán szószok, pesto
Paradicsom mánia

 

Fűszeres paszták és krémek

Összes curry paszta
Indiai curry paszták
Thai fűszerpaszták
Miso és japán fűszerpaszták
Harissa paszták és szószok
Zöldség paszták és krémek

 

Készételek

Instant tészta ételek
Indiai konyhakész egytálételek
Kész tésztaszószok

Sushi hozzávalók

Sushi nori algalapok
Sushi rizs
Sushi ecetek
Gyömbér sushihoz
Wasabi
Evőpálcikák
Vegyes hozzávalók sushi készítéshez

 

Jamie Oliver termékek

Őrlőfejes fűszerkeverékek
Tésztaszószok

 

Tészták és lisztek

Száraztészták
Tojásos száraztészta
Durumtészta
Üvegtészta
Wok tészta
Risztészta és rizslap
Japán tészta
Olasz tészta
Liszt és tempura

 

Konyhafelszerelés

Evőpálcikák
A főzés eszközei
A sütés eszközei
Bambusz párolók
Fűszertartók
Edények és serpenyők
Konyhai mérlegek

Rizs és gabonafélék

Sushi rizs
Basmati és jázmin rizs
Rizottó rizs
Magok és gabonafélék

 

Tea és teakeverékek

Tea és teakeverékek

 

Blog

Fűszeres blog

Szállítási lehetőségek

Kiszállítás GLS futárral, csomagpontra és automatába

 

Fizetési lehetőségek

Fizetés utánvéttel

Fizetés bankkártyával

Fizetés készpénzzel

Jogi információk

Általános szerződési feltételek

Adatkezelési tájékoztató

 

Vásárlói fiók

Belépés

Regisztráció

Profilom

Kosár

Kedvenceim

Fűszeráruház elérhetősége

6000 Kecskemét, Brigadéros u. 11/B. (csak székhely, üzlethelyiségként nem működik)

+3670 453 8888

rendeles@fuszeraruhaz.hu

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Hírek Gasztronómiából

Szeretne érdekes híreket kapni a gasztronómia világából? Vagy tippeket szeretne kapni egy-egy különleges étel elkészítéséhez? Vagy szeretne értesülni akcióinkról, kedvezményes ajánlatainkról? Ha igen, akkor kérjük iratkozzon fel a hírlevelünkre.

Feliratkozás
Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
shopmania.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
Ár Radar árösszehasonlító és piac
argep.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Tematikus ajánlataink
  • Karácsonyi ajánlatok
  • Ízutazás - tájak és alapanyagok
  • Indul a grillszezon!
  • Fűszerek és fűszerkeverékek
  • Sushi alapanyagok és hozzávalók
  • Jamie Oliver olasz konyhája
  • Szószok és mártások
  • Azonnal fogyasztható készételek
  • Tészták és lisztek
  • Rizs és gabona félék
  • Alapanyagok, tartósított élelmiszerek
  • Édesség, desszert, cukrászat
  • Konyhafelszerelés
  • Nagy kiszerelésű termékeink
  • Forgalmazott márkáink
  • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
  • Fizetés, szállítási és átvétel
    Fizetés, szállítási és átvétel
    • Fizetési lehetőségek
      Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
    • Szállítási mód
      Szállítási mód
      • Szállítási mód: GLS futárszolgálat, csomagpont, automata
      • MPL szállítási módok
  • Elérhetőség és infók
    Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Blog
  • Kedvezményes vásárlás
    Kedvezményes vásárlás
    • Azonnali kedvezmény vásárlásából
    • Viszonteladói jelentkezés
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.