A halszósz az ázsiai konyha legalapvetőbb ízesítője, só illetve szójaszósz helyett is többnyire ezt használják. Szinte minden receptben előfordul. Hatalmas fahordókban apró, nagyon friss halakat (ajókát és egyebet) rétegeznek sóval (10:4 arányban), három hónapi érlelés után a hordó nyitott csapján megindult kicsorgó levet vissza-visszaöntik a tetejére, végül 6-12 hónap múltán végleg lecsapolják az elkészült szószt. Ezután már cserépedényekben tárolják.
A legjobb minőséget (mint az extra szűz olívaolajnál) az első csapolás adja: világosabb színű, tisztán áttetsző folyadék. Ezt adják fel az asztalra. A második-harmadik szüret kevésbé jó, általában a főzésnél használják.
Átlagos tápérték 100 g halszószban
- energia: 255 kJ/60 kcal
- szénhidrát: 5 g, ebből cukrok: 5 g
- zsír: < 0,5 g, ebből telített: < 0,1 g
- fehérje: 10 g
- rost: 0 g
- cukor: 0 g
- só: 27.1 g
Vásárlóink visszajelzése a Fűszeráruházról