Kínai konyha
A valódi kínai konyha rendkívül változatos. Egy monda szerint a császár, ha egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét. A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerű emberek is, a lehető legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat.
A kínai konyha rengeteg izgalmas és ízletes alapanyaggal dolgozik, melyek lehetnek akár húsok, halak, zöldségek vagy tésztafélék. Az egyik legismertebb alapanyag a szója, melyből tofu-t készítenek, de fontos szerepet játszanak a rizs- és az édeskömény is. A kínai konyhában nagyon fontos a megfelelő, friss alapanyagok használata, melyeket többnyire finomra vágva, szeletekre vágva vagy éppen apró gombócokra formázva használnak fel. A kínai konyhában nagyon sokszínűen használják a főzési technikákat, így megtalálható a sütés, főzés, gőzölés, párolás, marinálás és wokban való készítés is.
Az egyik legkedveltebb kínai ételek közé tartoznak a levesek, melyeket mindennapossá váltak. Az egyik legismertebb ezek közül a kínai tojásleves, melynek alapanyagai:
- 8 dl csirkehúsleves
- 3 evőkanál felvert tojás
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 teáskanál szójaszósz
- 1 kiskanál cukor
- 1/4 teáskanál őrölt fehér bors
- 1 evőkanál apróra vágott zöldhagyma
A kínai tojásleves elkészítése:
1. Forraljuk fel a csirkehúslevest egy lábasban és folyamatosan keverjük, hogy a letakarva főzés közben ne tapadjon le az edénybe.
2. Keverjük össze egy kis tálban a felvert tojást, a szójaszószt, a cukrot és a fehér borsot.
3. Hevítsük fel a növényi olajat egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott zöldhagymát, majd süssük 1-2 percig, míg puha lesz.
4. Amint a csirkehúsleves felforrt, vegyük le a tűzről. Fokozatosan öntsük bele a tojásos keveréket, miközben óvatosan keverjük folyamatosan, hogy a tojás fonnza össze a levest.
5. Adjuk hozzá az olajban párolt zöldhagymát, majd tálaljuk a levest azonnal.
Tipp: Az étel ízét fokhagymával, gyömbérrel és/vagy chilivel is fűszerezhetjük a saját ízlésünk szerint.