A világ kedvenc fűszerei és alapanyagai az Ön asztalára!

Kedves Vásárlóink!

Néhány nap szabadság miatt áruházunkban a csomagolás, kiszállítás július 14-től fog újra működni. A megrendeléseket rendszerünk fogadja, beérkezési sorrendben fogjuk azokat teljesíteni. 

Üdvözlettel: 

A Fűszeráruház csapata

Fűszeráruház

Ügyfélszolgálat: +3670 453 8888  I  rendeles@fuszeraruhaz.hu

Kategóriák
Fűszeráruház

Ügyfélszolgálat: +3670 453 8888  I  rendeles@fuszeraruhaz.hu

  • Kategóriák
    • Közel a Lejárathoz – Extra Kedvezménnyel
    • Tematikus ajánlataink
    • Ízutazás - tájak és alapanyagok
    • Grill fűszerek és alapanyagok
    • Fűszerek és fűszerkeverékek
    • Sushi alapanyagok és hozzávalók
    • Jamie Oliver olasz konyhája
    • Szószok és mártások
    • Azonnal fogyasztható készételek
    • Tészták és lisztek
    • Rizs és gabona félék
    • Alapanyagok, tartósított élelmiszerek
    • Édesség, desszert, cukrászat
    • Konyhafelszerelés
    • Nagy kiszerelésű termékeink
    • Forgalmazott márkáink
  • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
  • Fizetés, szállítási és átvétel
    • Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
    • Szállítási mód
      • Szállítási mód: GLS futárszolgálat, csomagpont, automata
      • MPL szállítási módok
  • Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Blog
  • Kedvezményes vásárlás
    • Azonnali kedvezmény vásárlásából
    • Viszonteladói jelentkezés
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Vajon akkor hány íz is létezik összesen?

Vajon akkor hány íz is létezik összesen?

Ízes élet, ízorgia, ízbomba, ízkavalkád, ízlelés, kifejezések sokasága jelzik, milyen fontos is számunkra az ízek világa. De hogyan is működik az ízérzékelés, és vajon hányfajta íz megkülönböztetésére vagyunk képesek?
Könnyen előfordulhat, hogy ízlelésünk sokkal összetettebb, mint az korábban gondoltuk.

A kezdetek: a négy alapíz

Korábban négy alapízzel számoltak: az édes, a sós, a savanyú és a keserű különböző arányú kombinációja hozza létre a változatos ízélményt.
Édes ízűek például az egyszerű szénhidrátok, a cukrok, sósak például az alkálifémek sói vagy a sok benne oldott só miatt a tengervíz, keserűek egyes növényi eredetű anyagok, például a fűzfakéregben is meglévő kinin, savanyú többféle sav, például az ecet vagy a citromsav. Ízes élet, ízorgia, ízbomba, ízkavalkád, ízlelés, kifejezések sokasága jelzik, milyen fontos is számunkra az ízek világa. De hogyan is működik az ízérzékelés, és vajon hányfajta íz megkülönböztetésére vagyunk képesek? Könnyen előfordulhat, hogy ízlelésünk sokkal összetettebb, mint az korábban gondoltuk.
Az emberiség egyedfejlődése során minden íz konkrét szerepet kapott, amin akár a túlélés is múlott.
Az édes íz a boldogsághoz kapcsolható, a savanyú íz a  bőséges vitaminforrásra hívja fel a figyelmet, a sós fontos táp- és ásványi anyagokat, a keserű íz pedig alapvetően mérget jelöl. Ezek segítettek az őskori embernek, hogy eldöntse, mit egyen, és mit ne.

 

A folytatás: az ötödik íz

A múlt század elején 1908-ban Japánban Kikunae Ikeda professzor írta le először az ötödik alapízt, az umamit. Neki sikerült először  a kombu nevű tengeri hínárból az ötödik ízért felelős vegyületet a elkülönítenie,  a glutaminsav (glutamát) barna kristályait, megszületik a mononátrium-glutamát (MSG) az umami ízének kémiai alapja. Ennek felismerésével kezdődik kémiai előállítása, s 1909-ben kifejleszt egy eljárást az MSG tömegtermelésére.  

A japán megnevezés jelentése: „finom íz”, és általában a húsos, erős, fehérjékben és aminosavakban (például glutaminsavban és aszparaginsavban) különösen gazdag ételek jellegzetes íze. Tartósított ételekben, levesporokban gyakori összetevő a mononátrium-glutamát, amelyben szintén ezt az ízt ismerhetjük fel.
Az umami valóban „finom”, mondhatni ínycsiklandó: nem véletlenül használják a nátrium-glutamátot olyan gyakran ízfokozóként.

Napjaink titkai: hatodik, hetedik, nyolcadik íz??

A hatodik az oleogustusnak (latin) keresztelt íz, vagyis a zsírok íze lenne, de erről a tudományos életben még nem született egyértelmű megállapodás. A zsír ízének érzékelése élettani szempontból különösen fontos lehet, hiszen mint azt egyébként kísérletek bizonyítják hogy csupán a tesztalanyok fele tudta egyértelműen elkülöníteni ezt az ízt, ami összefüggésben állhat az elhízásra való hajlam kialakulásával.

Bekerült még a lehetséges  alapízek közé a keményítőben gazdag szénhidrátoké, amely a kutatások szerint a cukor édes ízétől függetlenül érzékelhető. A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták, mindkettő megtalálható a kenyérben, a tésztafélékben vagy akár a rizsben. Versenyben van még a kálcium íz, mely a jellegzetesen kesernyés, savanykás ízű, magas kalciumtartalmú zöldségekben, mint például a spenót vagy a kelbimbó van jelen. A tudományos vizsgálatok eddig csak az egereknél tudták kimutatni ennek az íznek a felismeréért felelős receptort. 

Kik az új jelöltek?

Ízként emlegetik mostanában a csípős, pikáns valamint a mentolos, hűs ízeket is, bár ezek nem kifejezetten ízek, hiszen nem az ízlelőbimbóinkon keresztül érezzük őket. A fémes ízt is felmerül új jelöltként, ezzel a mindennapi konyhában viszonylag ritkán találkozunk, inkább a csúcs gasztronómia használja az ezüst- arany tartalmú ételeket. 

És persze a japánoknál új ízlobbi van kialakulóban, a kokumi, mely talán nem is íz, csak az eddigiek hatását erősíti fel, mélyíti el. 

A tudomány kiemelten foglalkozik az ízlelés témakörével, ezért valószínűleg egyre több tudományos értekezés fog napvilágot látni ebben a témakörben. S hogy melyik ízjelölt nyeri a versenyt, melyiknek sikerül az összes tudományos kritériumnak megfelelnie?  Ez még a jövő nagy kérdése. Mi addig is szorgalmasan gyakoroljuk a már meglévő ízeket. 

Vissza

Fűszerkuckó fűszerek

  Alap fűszerek
  Örölt és tört fűszerek
  Zöldfűszerek szárítva
  Fűszerek és fűszerkeverékek
  Fűszerek, fűszerkeverékek sütikhez
  Növényi fasírtporok
  

Gasztro kiszerelésű fűszerek

Alapfűszerek nagy kiszerelésben
Fűszerkeverékek nagy kiszerelésben
Növényi fasírtporok, köretek

 

Szószok és mártások

Chili szószok
Barbecue szószok
Salsák és újvilági szószok
Tabasco és Worcestershire szósz
Szójaszószok
Ázsiai szószok
Wok szószok
Pad Thai szószok
Mediterrán szószok, pesto
Paradicsom mánia

 

Fűszeres paszták és krémek

Összes curry paszta
Indiai curry paszták
Thai fűszerpaszták
Miso és japán fűszerpaszták
Harissa paszták és szószok
Zöldség paszták és krémek

 

Készételek

Instant tészta ételek
Indiai konyhakész egytálételek
Kész tésztaszószok

Sushi hozzávalók

Sushi nori algalapok
Sushi rizs
Sushi ecetek
Gyömbér sushihoz
Wasabi
Evőpálcikák
Vegyes hozzávalók sushi készítéshez

 

Jamie Oliver termékek

Őrlőfejes fűszerkeverékek
Tésztaszószok

 

Tészták és lisztek

Száraztészták
Tojásos száraztészta
Durumtészta
Üvegtészta
Wok tészta
Risztészta és rizslap
Japán tészta
Olasz tészta
Liszt és tempura

 

Konyhafelszerelés

Evőpálcikák
A főzés eszközei
A sütés eszközei
Bambusz párolók
Fűszertartók
Edények és serpenyők
Konyhai mérlegek

Rizs és gabonafélék

Sushi rizs
Basmati és jázmin rizs
Rizottó rizs
Magok és gabonafélék

 

Tea és teakeverékek

Tea és teakeverékek

 

Blog

Fűszeres blog

Szállítási lehetőségek

Kiszállítás GLS futárral, csomagpontra és automatába

 

Fizetési lehetőségek

Fizetés utánvéttel

Fizetés bankkártyával

Fizetés készpénzzel

Jogi információk

Általános szerződési feltételek

Adatkezelési tájékoztató

 

Vásárlói fiók

Belépés

Regisztráció

Profilom

Kosár

Kedvenceim

Fűszeráruház elérhetősége

6000 Kecskemét, Brigadéros u. 11/B. (csak székhely, üzlethelyiségként nem működik)

+3670 453 8888

rendeles@fuszeraruhaz.hu

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Hírek Gasztronómiából

Szeretne érdekes híreket kapni a gasztronómia világából? Vagy tippeket szeretne kapni egy-egy különleges étel elkészítéséhez? Vagy szeretne értesülni akcióinkról, kedvezményes ajánlatainkról? Ha igen, akkor kérjük iratkozzon fel a hírlevelünkre.

Feliratkozás
Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
shopmania.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu
olcsobbat.hu
Ár Radar árösszehasonlító és piac
argep.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Közel a Lejárathoz – Extra Kedvezménnyel
  • Tematikus ajánlataink
  • Ízutazás - tájak és alapanyagok
  • Grill fűszerek és alapanyagok
  • Fűszerek és fűszerkeverékek
  • Sushi alapanyagok és hozzávalók
  • Jamie Oliver olasz konyhája
  • Szószok és mártások
  • Azonnal fogyasztható készételek
  • Tészták és lisztek
  • Rizs és gabona félék
  • Alapanyagok, tartósított élelmiszerek
  • Édesség, desszert, cukrászat
  • Konyhafelszerelés
  • Nagy kiszerelésű termékeink
  • Forgalmazott márkáink
  • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
  • Fizetés, szállítási és átvétel
    Fizetés, szállítási és átvétel
    • Fizetési lehetőségek
      Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
    • Szállítási mód
      Szállítási mód
      • Szállítási mód: GLS futárszolgálat, csomagpont, automata
      • MPL szállítási módok
  • Elérhetőség és infók
    Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Blog
  • Kedvezményes vásárlás
    Kedvezményes vásárlás
    • Azonnali kedvezmény vásárlásából
    • Viszonteladói jelentkezés
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.