A világ kedvenc fűszerei az Ön asztalára!

Fűszeráruház

Ügyfélszolgálat: +3670 453 8888  I  rendeles@fuszeraruhaz.hu

Fűszeráruház
  • Kategóriák
    • Akciós termékek 
    • Karácsonyi ajánlatok 
    • Ízutazás - tájakon, alapanyagokon és módszereken át 
    • Fűszerek és fűszerkeverékek 
    • Sushi alapanyagok, hozzávalók és eszközök 
    • Jamie Oliver olasz konyhája 
    • Szószok és mártások 
    • Piactér 
    • Konyhafelszerelés 
    • Tea és teakeverékek 
    • Nagy kiszerelésű termékeink 
    • Forgalmazott márkáink 
  • Blog
  • Fűszerinfo
    • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
    • Szállítási, átvételi lehetőségek
      • GLS megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • MPL megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • FOXPOST csomagautomaták
    • Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
      • Fizetés készpénzzel
    • Képes vásárlói tájékoztató
  • Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Viszonteladói jelentkezés
Vissza
Magyar konyha
Júl 31
2019
11:10
Júl 31
2019
11:10

Magyar konyha

A magyar ételek elkészítési módja napjainkban – talán szerencsére – korántsem azonos őseinkével. A honfoglalás előtti korban már megtalálhatóak azon ételek alapjai, amelyeket – fejlesztett formában – ma is ismerünk. Az osztjákoktól örököltük a bablevest, az azerbajdzsánoktól a gulyáslevest. A töltött káposzta őse a szárma. Ez a szőlő- vagy káposztalevélbe töltött és rizzsel kevert hús török eredetű étel, többek között ez is egy bizonyíték arra, hogy a török hódítás igen nagy hatással volt a magyar konyha kialakulására.

A sertéshússal és – zsírral készült ételek nagy számban történő előfordulása is török időkre vezethető vissza. A portyázó törökök minden háziállatot elvittek, kivéve a sertést, hisz azt – muzulmánok lévén – nem ehették. A sertészsír használata konyhánk egyik jellegzetessége volt. A zsírban pirított vöröshagymához pirospaprikát adva megkapjuk a pörköltalapot, amit a magyaros ételek zöménél, pörköltek, gulyások, tokányok készítésénél alkalmaznak.

Az ősi magyar konyhában a paprikát még nem ismerték, először Spanyolországban bukkant fel a XV. század végén, ahol borsként használták – így született az angol elnevezése: pepper. Magyarországra a török megszállás idején került, s mint paraszti fűszert, lenézték, ezért a nemesi körökben való elterjedése igen sokáig tartott. Megjelenésével háttérbe szorult a sáfrány, a gyömbér, a bazsalikom. A törökök más zöldségféléket is magukkal hoztak, pl. a paradicsomot. Ebben az időben termesztettek először cseresznyét és meggyet. Még a kukorica is török közvetítéssel került hozzánk, évszázadokon keresztül úgy is hívták, hogy “törökbúza”.

Néhány étel, amelyet a törökök hoztak magukkal, a nemzeti hagyomány részévé vált, pl. a pitah, amiből a lángos lett, a rétes, a pogácsa (a bogaca szóból származik a neve), vagy pl. a tarhonya. Az egyik legfontosabb azonban a kávé volt, amely nagy szerepet játszott egy fontos kulturális jelenség, a kávéház megszületésében. Mária Terézia és II. József idején a bécsi udvar konyhája teljesen francia volt, amely természetesen hatott a magyarok étkezésére is. Az akkoriban megjelent szakácskönyvekben erőlevesről, párolásról, becsináltról írnak. Magyarországon igen nagy a kínálat a levesekből, az alapanyagok és az elkészítési módok terén egyaránt. A levesek egy részét rántással sűrítik. Ez az elkészítési mód jószerint csak a magyar konyhára jellemző. A levesek között sok egytálétel jellegű, laktató fogást találunk, pl. a Jókai bableves, a palócleves, de vannak könnyebb, zöldség- és gyümölcslevesek is.

Bár a magyarok a franciáktól tanulták el a cukrászsütemények készítését, az osztrákoktól a házi tésztákét, tésztaféléink igazi gasztronómiai büszkeségeink. Az első cukrászda a XVIII. század közepén nyílt Budapesten. A dobostorta, a Rigó Jancsi, a somlói galuska, a Rákóczi-túrós mind világhírű magyar édességek. A sós tészták, pl. a burgonyás és káposztás kocka önálló fogásként is megállják a helyüket. A különféle, gyümölccsel töltött gombócaink burgonya tésztából készülnek. A palacsinta, a rétes, az aranygaluska, a fánk rendkívül finom desszertként szolgálhatnak.

A magyar szakácsművészet mai kiválóságai három elődjüknek köszönhetik a legtöbbet: Marchal József, Dobos C. József és Gundel Károly.

Marchal József Franciaországban kezdte pályafutását, ahol elsajátította a francia konyha titkait. Szakácsa volt III. Napóleonnak, Albert főhercegnek és Ferenc Józsefnek is.

Dobos C. József őse Rákóczi szakácsa volt, ő maga pedig élelmiszerüzletet nyitott Budapesten. Itt alkotta meg és kezdte el árulni 1885-ben a híres dobostortát.

Gundel Károly volt a legnagyobb vendéglős, leszármazottai közül többen vezettek különféle éttermeket és szállodákat. Manapság a legtöbb magyar vendéglő étlapján megtalálhatóak ételkreációi.

 

A Magyaros konyha jellemző fűszerei és fűszerkeverékei

Cseréptálban sültek fűszerkeverék, Csirkekirály fűszerkeverék, Fasírt fűszerkeverék, Gulyás fűszerkeverék, Kacsasült fűszerkeverék, Magyaros fűszerkeverék, Pusztamix fűszerkeverék, Pulykasült fűszerkeverék,, Sertésropogós fűszerkeverék, Sajt és túró fűszerkeverék, Sülthal fűszerkeverék, Sültburgonya fűszerkeverék, Kacsasült fűszerkeverék, Köménymagos sertéssült fűszerkeverék, Csodagrill fűszerkeverék, Pástétom fűszerkeverék, Flekken fűszerkeverék, Gyümölcsleves keverék, Forralt bor fűszerkeverék, Mézessütemény fűszerkeverék

Forrás: www.gourmandnet.hu

Vissza

Fűszerkuckó fűszerek

  Alap fűszerek
  Örölt és tört fűszerek
  Zöldfűszerek szárítva
  Fűszerek és fűszerkeverékek
  Fűszerek, fűszerkeverékek sütikhez
  Növényi fasírtporok
  

Gasztro kiszerelésű fűszerek

Alapfűszerek nagy kiszerelésben
Fűszerkeverékek nagy kiszerelésben
Növényi fasírtporok, köretek

 

Szószok és mártások

Chili szószok
Barbecue szószok
Salsák és újvilági szószok
Tabasco és Worcestershire szósz
Szójaszószok
Ázsiai szószok
Wok szószok
Pad Thai szószok
Mediterrán szószok, pesto
Paradicsom mánia

 

Fűszeres paszták és krémek

Összes curry paszta
Indiai curry paszták
Thai fűszerpaszták
Miso és japán fűszerpaszták
Harissa paszták és szószok
Zöldség paszták és krémek

 

Készételek

Instant tészta ételek
Indiai konyhakész egytálételek
Kész tésztaszószok

Sushi hozzávalók

Sushi nori algalapok
Sushi rizs
Sushi ecetek
Gyömbér sushihoz
Wasabi
Evőpálcikák
Vegyes hozzávalók sushi készítéshez

 

Jamie Oliver termékek

Őrlőfejes fűszerkeverékek
Tésztaszószok

 

Tészták és lisztek

Száraztészták
Tojásos száraztészta
Durumtészta
Üvegtészta
Wok tészta
Risztészta és rizslap
Japán tészta
Olasz tészta
Liszt és tempura

 

Konyhafelszerelés

Evőpálcikák
A főzés eszközei
A sütés eszközei
Bambusz párolók
Fűszertartók
Edények és serpenyők
Konyhai mérlegek

Rizs és gabonafélék

Sushi rizs
Basmati és jázmin rizs
Rizottó rizs
Magok és gabonafélék

 

Tea és teakeverékek

Tea és teakeverékek

 

Blog

Fűszeres blog

Szállítási lehetőségek

Boxy Sameday - kiszállítás akár a megrendelés napján

Budapesten és környékén

Kiszállítás GLS futárszolgálattal

Átvétel FOXPOST csomagautómatákból

 

Fizetési lehetőségek

Fizetés utánvéttel

Fizetés bankkártyával

Fizetés készpénzzel

Jogi információk

Általános szerződési feltételek

Adatkezelési tájékoztató

 

Vásárlói fiók

Belépés

Regisztráció

Profilom

Kosár

Kedvenceim

Fűszeráruház elérhetősége

6000 Kecskemét, Brigadéros u. 11/B. (csak székhely, üzlethelyiségként nem működik)

+3670 453 8888

rendeles@fuszeraruhaz.hu

  • facebook

  • instagram

  • twitter

  • pinterest

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek Gasztronómiából

Szeretne érdekes híreket kapni a gasztronómia világából? Vagy tippeket szeretne kapni egy-egy különleges étel elkészítéséhez? Vagy szeretne értesülni akcióinkról, kedvezményes ajánlatainkról? Akkor iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Feliratkozás
shopmania.hu
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
olcsobbat.hu
Ár Radar árösszehasonlító és piac
argep.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu
stripe_com
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek 
  • Karácsonyi ajánlatok 
  • Ízutazás - tájakon, alapanyagokon és módszereken át 
  • Fűszerek és fűszerkeverékek 
  • Sushi alapanyagok, hozzávalók és eszközök 
  • Jamie Oliver olasz konyhája 
  • Szószok és mártások 
  • Piactér 
  • Konyhafelszerelés 
  • Tea és teakeverékek 
  • Nagy kiszerelésű termékeink 
  • Forgalmazott márkáink 
  • Blog
  • Fűszerinfo
    Fűszerinfo
    • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
    • Szállítási, átvételi lehetőségek
      Szállítási, átvételi lehetőségek
      • GLS megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • MPL megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • FOXPOST csomagautomaták
    • Fizetési lehetőségek
      Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
      • Fizetés készpénzzel
    • Képes vásárlói tájékoztató
  • Elérhetőség és infók
    Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Viszonteladói jelentkezés
Belépés
Regisztráció
oogle
Kosár
A kosár üres. Vásárláshoz kattintson ide!
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.