A világ kedvenc fűszerei az Ön asztalára!

Fűszeráruház

Ügyfélszolgálat: +3670 453 8888  I  rendeles@fuszeraruhaz.hu

Fűszeráruház
  • Kategóriák
    • Akciós termékek 
    • Karácsonyi ajánlatok 
    • Ízutazás - tájakon, alapanyagokon és módszereken át 
    • Fűszerek és fűszerkeverékek 
    • Sushi alapanyagok, hozzávalók és eszközök 
    • Jamie Oliver olasz konyhája 
    • Szószok és mártások 
    • Piactér 
    • Konyhafelszerelés 
    • Tea és teakeverékek 
    • Nagy kiszerelésű termékeink 
    • Forgalmazott márkáink 
  • Blog
  • Fűszerinfo
    • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
    • Szállítási, átvételi lehetőségek
      • GLS megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • MPL megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • FOXPOST csomagautomaták
    • Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
      • Fizetés készpénzzel
    • Képes vásárlói tájékoztató
  • Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Viszonteladói jelentkezés
Vissza
Müzli vs. granola
Febr 27
2019
10:38
Febr 27
2019
10:38

Müzli vs. granola

Most akkor müzli vagy granola, müzli és granola, hogy is van ez? Jöjjön egy kis történelmi kitekintő.

A müzli egy régi svájci kásaféle népi eledel, amelyet eredetileg alpesi pásztorok fogyasztottak.
A müzlit Dr. Maximilian Oscar Bircher-Benner zürichi orvos fedezte fel a világ számára - legalábbis Európában, mert mint azt később látni fogjuk, az USA-ban ettől teljesen függetlenül is ugyanarra az eredményre jutottak: a reggelire fogyasztott, gabonából és gyümölcsökből, magokból álló ételek jót tesznek az emésztésnek, rostban gazdagabbak, mint a korban igen elterjedt húsos, tojásos, zsírban gazdag reggelik.
A jó doktor nagy hirdetője volt a rostgazdag nyers ételek fogyasztásának - a történet szerint egyszer a saját sárgaságát úgy gyógyította meg, hogy nem evett semmi mást, csak almát - és amikor egy Alpok-beli kirándulás alkalmával az egyik pásztor a gabona-gyümölcs-tej-olajos magvak sajátos keverékével vendégelte meg, annyira ízlett neki a különös eledel, hogy elhatározta, betegein kúraszerűen fogja alkalmazni ezután. Eredetileg kizárólag kórházi étrendben használta, ahol a nyers, friss gyümölcsben és rostokban gazdag diétának komoly szerepet szántak a betegek gyógyításánál.


Mivel az emberek igencsak megkedvelték, elkezdett terjedni, amivel együtt különböző variációi is megjelentek. Elkezdődött a nagyüzemi termelés és persze ennek már nemigen volt köze az eredeti recepthez.


Mindeközben az óceán másik oldalán hasonlatos dolog történik: a kor nehéz, zsíros, emésztést terhelő reggelijének kiváltására kerestek különböző megoldásokat elsősorban orvosok. A 19. század hatvanas éveiben James Caleb Jackson találja ki a történelem első reggeli pelyhét, és elnevezi granulának - bár ez a klasszikus müzlitől és a későbbi granolától még különbözik annyiban, hogy nem magvakból és gabonapehelyből, hanem graham lisztből készült. Egyfajta kétszersült volt, amelyet annyira kiszárítottak, hogy csak tejbe áztatva lehetett fogyasztani.
Dr. Connor Lacey New York-i orvos, 1894-ben aztán valami hasonlóval próbálkozik, csak finomabb változatban: zabpehelyből, őrölt olajos magvakból, mézből, készít reggelinek valót, amelyet át kell- lehetőleg sütőben- pirítani, majd ezután joghurttal vagy tejjel fogyasztható.

 

 

Akár müzli, akár granola, a legjobb szerintem az otthon készült változat. Egyik elkészítéséhez sem kell mesterszakácsnak lenni. Az alábbi receptek megmutatják ezek egyszerűségét.

 

Bircher-müzli

Hozzávalók reggelire az egész családnak: ½ liter tejszín, ½ liter tej, 1 csésze mazsola, 2-3 ek. méz, 2 pohár natúr joghurt, 2 pohár gabonapehely, 1 felkockázott alma, 1 felkockázott banán, 2 felkockázott sárgabarack, vagy friss idény gyümölcs, 1 csésze bogyós gyümölcs, 1 citrom leve
A hozzávalókat a friss gyümölcsök és a citromlé kivételével egy nagy tálban összekeverjük, és egész éjjel állni hagyjuk. A gyümölcsöket és a citromlevet másnap reggel adjuk hozzá, és nyomban fogyaszthatjuk is kiadós és egészséges reggeliként.

 

 

Egyszerű, fahéjas, illatos granola receptEgyszerű, fahéjas, illatos granola recept

Hozzávalók:
10 dkg nagyszemű zabpehely
5 dkg szezámmag
5 dkg kókusz chips, vagy reszelék
10 dkg kesudió nagyjából összekaszabolva
8 dkg mogyoró megvagdosva
5 dkg mazsola vagy valamilyen nem cukrozott aszalvány
1 teáskanál őrölt fahéj, vagy a karácsonyról megmaradt mézessüti fűszerkeverék
2-3 kiskanál méz
Elkészítés: Az alapanyagokat - a méz kivételével - összekeverem, majd egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elosztom. Mézzel finoman meglocsolom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 30 percet sütöm, közben többször átforgatom a keveréket, hogy egyenletesen megpiruljon.
Ha kihűlt, jól zárható üvegbe teszem. Tejjel felöntve vagy joghurtba forgatva fogyasztom.

Vissza

Fűszerkuckó fűszerek

  Alap fűszerek
  Örölt és tört fűszerek
  Zöldfűszerek szárítva
  Fűszerek és fűszerkeverékek
  Fűszerek, fűszerkeverékek sütikhez
  Növényi fasírtporok
  

Gasztro kiszerelésű fűszerek

Alapfűszerek nagy kiszerelésben
Fűszerkeverékek nagy kiszerelésben
Növényi fasírtporok, köretek

 

Szószok és mártások

Chili szószok
Barbecue szószok
Salsák és újvilági szószok
Tabasco és Worcestershire szósz
Szójaszószok
Ázsiai szószok
Wok szószok
Pad Thai szószok
Mediterrán szószok, pesto
Paradicsom mánia

 

Fűszeres paszták és krémek

Összes curry paszta
Indiai curry paszták
Thai fűszerpaszták
Miso és japán fűszerpaszták
Harissa paszták és szószok
Zöldség paszták és krémek

 

Készételek

Instant tészta ételek
Indiai konyhakész egytálételek
Kész tésztaszószok

Sushi hozzávalók

Sushi nori algalapok
Sushi rizs
Sushi ecetek
Gyömbér sushihoz
Wasabi
Evőpálcikák
Vegyes hozzávalók sushi készítéshez

 

Jamie Oliver termékek

Őrlőfejes fűszerkeverékek
Tésztaszószok

 

Tészták és lisztek

Száraztészták
Tojásos száraztészta
Durumtészta
Üvegtészta
Wok tészta
Risztészta és rizslap
Japán tészta
Olasz tészta
Liszt és tempura

 

Konyhafelszerelés

Evőpálcikák
A főzés eszközei
A sütés eszközei
Bambusz párolók
Fűszertartók
Edények és serpenyők
Konyhai mérlegek

Rizs és gabonafélék

Sushi rizs
Basmati és jázmin rizs
Rizottó rizs
Magok és gabonafélék

 

Tea és teakeverékek

Tea és teakeverékek

 

Blog

Fűszeres blog

Szállítási lehetőségek

Boxy Sameday - kiszállítás akár a megrendelés napján

Budapesten és környékén

Kiszállítás GLS futárszolgálattal

Átvétel FOXPOST csomagautómatákból

 

Fizetési lehetőségek

Fizetés utánvéttel

Fizetés bankkártyával

Fizetés készpénzzel

Jogi információk

Általános szerződési feltételek

Adatkezelési tájékoztató

 

Vásárlói fiók

Belépés

Regisztráció

Profilom

Kosár

Kedvenceim

Fűszeráruház elérhetősége

6000 Kecskemét, Brigadéros u. 11/B. (csak székhely, üzlethelyiségként nem működik)

+3670 453 8888

rendeles@fuszeraruhaz.hu

  • facebook

  • instagram

  • twitter

  • pinterest

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek Gasztronómiából

Szeretne érdekes híreket kapni a gasztronómia világából? Vagy tippeket szeretne kapni egy-egy különleges étel elkészítéséhez? Vagy szeretne értesülni akcióinkról, kedvezményes ajánlatainkról? Akkor iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Feliratkozás
shopmania.hu
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
olcsobbat.hu
Ár Radar árösszehasonlító és piac
argep.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu
stripe_com
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek 
  • Karácsonyi ajánlatok 
  • Ízutazás - tájakon, alapanyagokon és módszereken át 
  • Fűszerek és fűszerkeverékek 
  • Sushi alapanyagok, hozzávalók és eszközök 
  • Jamie Oliver olasz konyhája 
  • Szószok és mártások 
  • Piactér 
  • Konyhafelszerelés 
  • Tea és teakeverékek 
  • Nagy kiszerelésű termékeink 
  • Forgalmazott márkáink 
  • Blog
  • Fűszerinfo
    Fűszerinfo
    • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
    • Szállítási, átvételi lehetőségek
      Szállítási, átvételi lehetőségek
      • GLS megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • MPL megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • FOXPOST csomagautomaták
    • Fizetési lehetőségek
      Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
      • Fizetés készpénzzel
    • Képes vásárlói tájékoztató
  • Elérhetőség és infók
    Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Viszonteladói jelentkezés
Belépés
Regisztráció
oogle
Kosár
A kosár üres. Vásárláshoz kattintson ide!
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.