Mexikói konyha
Mexikó igen különleges ország. Majdnem 30 államból áll, melyek többsége az óceán partján terül el. Minden államban mások a speciális ételek, de mindenütt jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült finomságot fogyasztanak. Magyarországon sajnos kevés lehetőség nyílik eredeti mexikói ízek megkóstolására, főként a speciális fűszerek hiánya miatt.
Mexikóban körülbelül húszféle borsot használnak, és az ország első helyen áll a paprikafogyasztásban. A főzéshez egyáltalán nem használnak zsírt, csak növényből kisajtolt olajat, ezért tűnhet némelyeknek túl olajosnak, túl fűszeresnek a közép-amerikai ország étrendje.
A tévhit ellenére azonban nemcsak fűszeres ételeket készítenek A mexikói konyha ízvilága igen gazdag és változatos, kicsit hasonlít a magyar konyhára, talán a bőséges paprikahasználat miatt.
Mexikó a mártások országa, mindig mindenhez mártást tálalnak, ami általában csípős. Érdekes, hogy a kisgyerekek is ilyet esznek. A háziasszony kitesz az asztal közepére egy nagy tál “salsa” szószt, és azt fogyasztják reggelire, ebédre, vacsorára csirkével, tojással vagy bármi egyébbel. Eleinte nagyon csípősnek tűnik, de apránként hozzászokik a gyomor. A “salsa” mártás paradicsomból, hagymából, fűszerekből és a jellegzetes jalaepena paprikából készül. A jalaepena a mexikói konyha egyik legfontosabb kelléke, amihez itt Európában nem lehet hozzájutni. Helyettesíteni talán a nálunk is ismert pepperónival lehet.
Ahogy Magyarországon mindent kenyérrel esznek, úgy Mexikóban mindenhez tortilla dukál. Ennek a kenyérféleségnek sok változata létezik. Az étkezéseknek megfelelően készülhet kukoricalisztből vagy búzalisztből, süthetik olajban chips-szerűre, amit aztán az ételbe mártogatnak, de készülhet sütőben lepénynek is, amit megtöltenek, mint egy palacsintát.
Nagyon kedvelik Mexikóban az édességeket is, sokfélét készítenek fagylalt hozzáadásával. Kedvelik a gyümölcsös változatokat és a pudingokat is.
Forrás: www.hetek.hu