TOP termékek

Akciós termékek

Közösségi oldalak

facebook

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Fűszeres blog

Mexikói konyha

2019.07.24 11:21
Mexikói konyha

Mexikó igen különleges ország. Majdnem 30 államból áll, melyek többsége az óceán partján terül el. Minden államban mások a speciális ételek, de mindenütt jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült finomságot fogyasztanak. Magyarországon sajnos kevés lehetőség nyílik eredeti mexikói ízek megkóstolására, főként a speciális fűszerek hiánya miatt.

Mexikóban körülbelül húszféle borsot használnak, és az ország első helyen áll a paprikafogyasztásban. A főzéshez egyáltalán nem használnak zsírt, csak növényből kisajtolt olajat, ezért tűnhet némelyeknek túl olajosnak, túl fűszeresnek a közép-amerikai ország étrendje.

A tévhit ellenére azonban nemcsak fűszeres ételeket készítenek A mexikói konyha ízvilága igen gazdag és változatos, kicsit hasonlít a magyar konyhára, talán a bőséges paprikahasználat miatt.

 

Mexikó a mártások országa, mindig mindenhez mártást tálalnak, ami általában csípős. Érdekes, hogy a kisgyerekek is ilyet esznek. A háziasszony kitesz az asztal közepére egy nagy tál “salsa” szószt, és azt fogyasztják reggelire, ebédre, vacsorára csirkével, tojással vagy bármi egyébbel. Eleinte nagyon csípősnek tűnik, de apránként hozzászokik a gyomor. A “salsa” mártás paradicsomból, hagymából, fűszerekből és a jellegzetes jalaepena paprikából készül. A jalaepena a mexikói konyha egyik legfontosabb kelléke, amihez itt Európában nem lehet hozzájutni. Helyettesíteni talán a nálunk is ismert pepperónival lehet.

Ahogy Magyarországon mindent kenyérrel esznek, úgy Mexikóban mindenhez tortilla dukál. Ennek a kenyérféleségnek sok változata létezik. Az étkezéseknek megfelelően készülhet kukoricalisztből vagy búzalisztből, süthetik olajban chips-szerűre, amit aztán az ételbe mártogatnak, de készülhet sütőben lepénynek is, amit megtöltenek, mint egy palacsintát.

Nagyon kedvelik Mexikóban az édességeket is, sokfélét készítenek fagylalt hozzáadásával. Kedvelik a gyümölcsös változatokat és a pudingokat is.

 

Az Amerikai térség jellemző fűszerei és fűszerkeverékei

Argentin fűszerkeverék, Fajita fűszerkeverék, Taco fűszerkeverék, Cajun fűszerkeverék, Texas Steak fűszerkeverék, Texasi füstös fűszerkeverék, Mucho Macho fűszerkeverék, Mexikana Mix fűszerkeverék, Chili con Carne fűszerkeverék, Gringo Steak fűszerkeverék, Memphisi oldalas fűszerkeverék, Steak dekor fűszerkeverék, Barbecue fűszerkeverék, Jamaicai Steak fűszerkeverék, Lazac Steak fűszerkeverék, Azték fűszerkeverék, Steak, fűszerkeverék, Csirkekirály fűszerkeverék, Csodagrill fűszerkeverék, Grillzöldség fűszerkeverék

Forrás: www.hetek.hu