Mexikói konyha
A mexikói konyha az egykori azték, maja és spanyol kulináris hagyományok keveredéséből jött létre, majd később az európai ízek is hatással voltak rá. Az ételek alapját elsősorban a hüvelyesek, a kukorica, sok zöldség és gyümölcs, illetve a fűszerek alkotják – legfőképpen az ezeken alapuló, fűszeres öntetek.
A mexikói konyha egy gazdag és változatos konyha, tele fűszerekkel és ízekkel.
Az alapanyagok között megtalálhatóak a bab, a kukorica, a paradicsom, a húsok és a tenger gyümölcsei.
Az elkészítési módszereik közül kiemelkedik a grillezés, a sütés és a főzés.
A legautentikusabb receptjei:
1. Guacamole
Hozzávalók:
- 2 db érett avokádó
- 1 db paradicsom
- 1 db chili paprika
- 1 db lime
- 1/4 csokor korianderlevél
- 1/2 db lilahagyma
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az avokádó húsát tegyük egy tálba, és villával törjük össze. Vágjuk kis kockákra a paradicsomot, a chili paprikát, a korianderleveleket és a lilahagymát. Keverjük össze az avokádóval, majd csavargassuk bele a lime levét, és ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint.
2. Chili con carne
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 db lilahagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db chili paprika
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 csokor korianderlevél
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj
Elkészítés:
Olívaolajon pirítsuk meg a felaprított lilahagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és fokhagymát. Adjuk hozzá az őrölt köményt és fűszerpaprikát, majd tegyük bele a darált húst. Süssük addig, amíg a hús átsül, majd tegyük bele a chili paprikát és a paradicsompürét. Öntsünk fel annyi vizet, hogy ellepje az egészet, és főzzük 30-40 percig. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a felaprított korianderleveleket.
3. Tacos
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 db paradicsom
- 1 db avokádó
- 1 db lime
- 1 csokor korianderlevél
- 1 db chili paprika
- 1 db lilahagyma
- 1 doboz kukoricalepény
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj
Elkészítés:
Olívaolajon pirítsuk meg a felaprított lilahagymát és chili paprikát, majd adjuk hozzá a darált húst, és süssük addig, amíg átsül. Adjuk hozzá a felaprított paradicsomot és korianderleveleket, és ízesítsük sóval, borssal. Melegítsük fel a kukoricakorongokat, majd töltsük meg a húsos keverékkel, és tegyük rá az avokádókrémet (az avokádó húsát keverjük össze lime levével, sóval, borssal és apróra vágott korianderlevelekkel).
4. Enchiladas
Hozzávalók:
- 500 g csirkemellfilé
- 1 db paradicsom
- 1 db lilahagyma
- 1 db paprika
- 1 csokor korianderlevél
- 6 db tortillalap
- 1 csésze reszelt sajt
- 1 db chili paprika
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1-2 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj
Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk kis kockákra, majd pirítsuk meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, lilahagymát, paprikát és chili paprikát, majd süssük 3-4 percig. Keverjük bele a paradicsompürét és fűszerpaprikát, majd tegyük félre. Melegítsük fel a tortillalapokat, majd tegyünk rájuk egy kanálnyi csirkés keveréket, és tekerjük fel. Rakjuk a tekercseket tűzálló tálba, szórjuk rá a reszelt sajtot, majd süssük 8-10 percig, amíg a sajt ráolvad a tekercsekre. Szolgáljuk fel friss korianderlevéllel és tejföllel.