A világ kedvenc fűszerei az Ön asztalára!

Fűszeráruház

Ügyfélszolgálat: +3670 453 8888  I  rendeles@fuszeraruhaz.hu

Fűszeráruház
  • Kategóriák
    • Akciós termékek 
    • Karácsonyi ajánlatok 
    • Ízutazás - tájakon, alapanyagokon és módszereken át 
    • Fűszerek és fűszerkeverékek 
    • Sushi alapanyagok, hozzávalók és eszközök 
    • Jamie Oliver olasz konyhája 
    • Szószok és mártások 
    • Piactér 
    • Konyhafelszerelés 
    • Tea és teakeverékek 
    • Nagy kiszerelésű termékeink 
    • Forgalmazott márkáink 
  • Blog
  • Fűszerinfo
    • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
    • Szállítási, átvételi lehetőségek
      • GLS megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • MPL megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • FOXPOST csomagautomaták
    • Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
      • Fizetés készpénzzel
    • Képes vásárlói tájékoztató
  • Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Viszonteladói jelentkezés
Vissza
Kínai konyha
Aug 14
2019
10:54
Aug 14
2019
10:54

Kínai konyha

A valódi kínai konyha rendkívül változatos. Egy monda szerint a császár, ha egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét. A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerű emberek is, a lehető legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat.

Kína mai gasztronómiai gazdagságához nagyban hozzájárult az időszámításunk előtt VI. században élt Lao-ce, aki a taoizmussal hosszú századokon keresztül meghatározta a kínai gondolkodást, hirdette a természethez való visszatérést. A taoizmus hívei az egyszerű, békés életet keresték. Bár nem voltak az igazi értelemben vett vegetáriánusok, főleg növényi élelmiszereket fogyasztottak. A buddhizmus végül széleskörűen hozzájárult ahhoz, hogy a kínai konyha a legegészségesebb, legkiegyensúlyozottabb és nem utolsó sorban az egyik legfinomabb legyen. A világ egyik legkülönlegesebb konyhájáról van szó, melyben az alapanyagok elegyítésének és elkészítési módjainak száma szinte végtelen.

A kínai konyhát a legrégebbi időktől fogva kétféle csoportra osztják, a fan-ra és a caj-ra. A fan-hoz a gabonafélék és egyéb keményítőben dús tápanyagok, főtt szemes gabona (szűkebb értelemben: főtt rizs) vagy búza-, köles-, esetleg kukoricalisztből készült lepény, pogácsa, gombóc, metélt tészta, a caj-hoz a zöldségből és húsból készült fogások tartoznak. A zöldséget és a húst falatnyi darabokra vágják, melyeket a legkülönfélébb módon kevernek, ízesítenek, sütnek, főznek. A táplálkozás egyensúlya a távol keleti országban nem csak az ízek és az élvezet miatt, hanem az egészség érdekében is fontos. Az egyensúlyhoz az is hozzátartozik, hogy minden étkezésnél megfelelő mennyiségű fan-t és caj-t fogyasszanak. E kettő közül a fan a főtáplálék, amely jóllakat, a caj másodlagos, amely az ételt csupán ízesebbé, élvezetesebbé teszi.

A zöldségek a kínai konyhában kiemelkedő helyen állnak az alapanyagok között. Néhány különlegességtől eltekintve; mint például a lótuszmag, különféle gombák, bambuszrügy, tengeri moszatok; az európai konyhák számára is ismertek. Az átlagos kínaiak étrendjében első helyen természetesen a rizs áll, a második helyezett növény a szója, mely egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek. Alig van olyan étel, amelyben a szója valamilyen formában ne szerepelne (mártás, csíra, tészta, sajt, tej, stb.). A zöldségeket általában párolják, vagy kevés ideig csöppnyi olajban sütik, melynek köszönhetően sok értékes tápanyagot őriznek meg bennük.

A húsok közül a csirke és a kacsa a legnépszerűbbek. A csirke semleges íze sok variációs lehetőségre ad alkalmat. A kacsa elengedhetetlen szereplője a kínai konyhának. Szinte minden egyes részét feldolgozzák, így pl. készítenek sült kacsát, kacsabél pörköltet, kacsalevest, kacsafejet és sült májat. A híres pekingi kacsa nem hiányozhat egyetlen rangos étterem étlapjáról sem, felszolgálásának, sőt még sütésének is szertartása van. Az autentikus recept szerint körtefa-lángon kell sütni, és kézzel fogyasztani. A szárnyasok közül az énekes madarak is gyakran asztalra kerülnek. Észak- és Dél-Kínában kedvelt csemege a galamb is.

A szárnyasok után a sertéshús a legelterjedtebb húsfajta, melyet szintén rengeteg variációban készítenek, leggyakoribb mégis az erős láng fölötti gyors sütés, vagy a pácolás utáni gőzölés. A marhahús fogyasztása szinte elhanyagolható Kínában, bár tenyésztenek marhákat, de inkább munkára fogják őket, mintsem megeszik. Az európai emberek számára furcsaság még, hogy a tehenek tejét sem fogyasztják. A legritkább esetben találkozhatunk tejkészítményekkel, vagy tejtermékekkel, ha Kínában járunk.

A halak, rákok, békák és a kagylók legnagyobb bánatukra, szintén nagy népszerűségnek örvendenek. Sütve, főve, párolva és szárítva is készítik, és különféle mártásokkal tálalják őket.

A népélelmezésben a rizs után fontosak a különféle tészták is. Állítólag a híres olasz pasta is Kínából való. Marco Polo hozta magával kalandos utazásaiból. A különféle metéltek, gőzölt cipócskák, töltött batyuk és tekercsek mindennaposak a kínaiak asztalán, és a reggel kivételével a nap minden szakaszában találkozhatunk velük.

A felhasznált nyersanyagok többségét kisebb darabokra összevágva készítik el, hiszen az étkezéshez pálcikákat használnak, a mi evőeszközeink közül, csak a kanalat használják leveseik elfogyasztásához. Akiknek lehetőségük van rá ételeiket míves porcelán tálkákban tálalják. Az ünnepi étkezések nem ritkán 10-12 fogásból állnak. (A régebbi időkben akár száz fogás sem volt ritka, az előkelő háztartásokban.). A fogásokat az európai szokásoktól eltérő sorrendben szolgálják fel. A hal és húsétel felszolgálása sokszor egy időben történik, majd következik egy leves és egy cukrozott vagy édes fogás. Aztán újra halat, valamint baromfit adnak, majd az étkezést újabb leves zárja le. A nyugati ember szemében egy igazi kínai vacsora talán kicsit illetlennek tűnik, mert a keletiek kevésbé tartják fontosnak az asztal makulátlanságát, inkább tobzódnak az ételekben, és nem érdekli őket különösebben ha lecsöpögtetnek valamit.

Kína sokféle, a “nyugati” ember számára minimum megütközést kiváltó “csemegékben” is bővelkedik. A medvebocs-talp ínyencségként és talizmánként is nagyon népszerű, de fogyasztanak frissen vágott kölyökkutyát is, melynek húsa – állítólag – édeskés. Igen kedvelt a cápauszony leves, mely a tradíciók szerint legkevesebb hatvan órán át fő, mindemellett kínálnak még fülesbaglyot, kígyóból készült pörköltet (melynek hólyagváladéka hatásos a köhögés és gyomorbántalmak csillapítására). Társfogásként cibetmacskát is felszolgálnak. A rizs mellé “főnixmadár-ürüléket” kínálnak, ami riasztó elnevezésével ellentétben szimplán spenótot jelent.

Az italok közül a rizsből készült boron és pálinkán kívül a tea a legfontosabb. Több száz féle teát ismernek, melyek két fő csoportra oszthatóak, zöld és fekete teákra. A teakészítésnek kitüntetett figyelmet szentelnek, általában cserépedényben forralják a vizet és üresen mindenféle ízesítő nélkül isszák.

A fent leírtakban igyekeztünk a kínai konyha érdekesebb és fontosabb momentumait kiemelni. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Kína sem a régi. A nyugati konyhák hatása már érzékelhető a nagyobb városokban, ez a tendencia persze fordítva is igaz. Érdemes tanulnunk a keleti szakácsművészettől, mely nem csak az ízek, hanem az élet harmóniájának is hordozója.

 

A Kínai konyha jellemző fűszerei és fűszerkeverékei

Csillagánizs, Fahéj, Szegfűszeg, Ánizs, Édeskömény, Gyömbér, Koriandermag, Korianderlevél, Curry, Szecsuáni bors, Kardamom, Kínai hétfűszer keverék, Kínai ötfűszer keverék, Kínai wokfűszer keverék, Kínai fűszerkeverék, Kurkuma, Chili, Sáfrány, Szegfűbors, Rizs fűszerkeverék

Forrás: www.gourmandnet.hu

Vissza

Fűszerkuckó fűszerek

  Alap fűszerek
  Örölt és tört fűszerek
  Zöldfűszerek szárítva
  Fűszerek és fűszerkeverékek
  Fűszerek, fűszerkeverékek sütikhez
  Növényi fasírtporok
  

Gasztro kiszerelésű fűszerek

Alapfűszerek nagy kiszerelésben
Fűszerkeverékek nagy kiszerelésben
Növényi fasírtporok, köretek

 

Szószok és mártások

Chili szószok
Barbecue szószok
Salsák és újvilági szószok
Tabasco és Worcestershire szósz
Szójaszószok
Ázsiai szószok
Wok szószok
Pad Thai szószok
Mediterrán szószok, pesto
Paradicsom mánia

 

Fűszeres paszták és krémek

Összes curry paszta
Indiai curry paszták
Thai fűszerpaszták
Miso és japán fűszerpaszták
Harissa paszták és szószok
Zöldség paszták és krémek

 

Készételek

Instant tészta ételek
Indiai konyhakész egytálételek
Kész tésztaszószok

Sushi hozzávalók

Sushi nori algalapok
Sushi rizs
Sushi ecetek
Gyömbér sushihoz
Wasabi
Evőpálcikák
Vegyes hozzávalók sushi készítéshez

 

Jamie Oliver termékek

Őrlőfejes fűszerkeverékek
Tésztaszószok

 

Tészták és lisztek

Száraztészták
Tojásos száraztészta
Durumtészta
Üvegtészta
Wok tészta
Risztészta és rizslap
Japán tészta
Olasz tészta
Liszt és tempura

 

Konyhafelszerelés

Evőpálcikák
A főzés eszközei
A sütés eszközei
Bambusz párolók
Fűszertartók
Edények és serpenyők
Konyhai mérlegek

Rizs és gabonafélék

Sushi rizs
Basmati és jázmin rizs
Rizottó rizs
Magok és gabonafélék

 

Tea és teakeverékek

Tea és teakeverékek

 

Blog

Fűszeres blog

Szállítási lehetőségek

Boxy Sameday - kiszállítás akár a megrendelés napján

Budapesten és környékén

Kiszállítás GLS futárszolgálattal

Átvétel FOXPOST csomagautómatákból

 

Fizetési lehetőségek

Fizetés utánvéttel

Fizetés bankkártyával

Fizetés készpénzzel

Jogi információk

Általános szerződési feltételek

Adatkezelési tájékoztató

 

Vásárlói fiók

Belépés

Regisztráció

Profilom

Kosár

Kedvenceim

Fűszeráruház elérhetősége

6000 Kecskemét, Brigadéros u. 11/B. (csak székhely, üzlethelyiségként nem működik)

+3670 453 8888

rendeles@fuszeraruhaz.hu

  • facebook

  • instagram

  • twitter

  • pinterest

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek Gasztronómiából

Szeretne érdekes híreket kapni a gasztronómia világából? Vagy tippeket szeretne kapni egy-egy különleges étel elkészítéséhez? Vagy szeretne értesülni akcióinkról, kedvezményes ajánlatainkról? Akkor iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Feliratkozás
shopmania.hu
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
olcsobbat.hu
Ár Radar árösszehasonlító és piac
argep.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu
stripe_com
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciós termékek 
  • Karácsonyi ajánlatok 
  • Ízutazás - tájakon, alapanyagokon és módszereken át 
  • Fűszerek és fűszerkeverékek 
  • Sushi alapanyagok, hozzávalók és eszközök 
  • Jamie Oliver olasz konyhája 
  • Szószok és mártások 
  • Piactér 
  • Konyhafelszerelés 
  • Tea és teakeverékek 
  • Nagy kiszerelésű termékeink 
  • Forgalmazott márkáink 
  • Blog
  • Fűszerinfo
    Fűszerinfo
    • Gyakori kérdések Fűszeráruházas rendeléskor
    • Szállítási, átvételi lehetőségek
      Szállítási, átvételi lehetőségek
      • GLS megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • MPL megoldások: futárszolgálat, csomagpont
      • FOXPOST csomagautomaták
    • Fizetési lehetőségek
      Fizetési lehetőségek
      • Fizetés bankkártyával
      • Fizetés utánvéttel
      • Fizetés készpénzzel
    • Képes vásárlói tájékoztató
  • Elérhetőség és infók
    Elérhetőség és infók
    • Miért érdemes tőlünk vásárolnia?
    • Kérdése van? Küldjön üzenetet
    • Üzenetküldés Messenger használatával
    • Így indult a Fűszeráruház
    • Díjak és elismerések
    • Sajtószoba
    • Elérhetőség és üzenetküldés
    • A Fűszeráruház gyors elérhetőségei
  • Gasztro Lexikonok
    Gasztro Lexikonok
    • Sushi Lexikon
    • Fűszerlexikon
    • Olasz tészták Lexikona
  • Viszonteladói jelentkezés
Belépés
Regisztráció
oogle
Kosár
A kosár üres. Vásárláshoz kattintson ide!
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.