Zsidó konyha
A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb előírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza, és sajátosságai a Biblia számos vallási előírásában gyökereznek. Az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.
A zsidó konyha fűszerei és jellegzetes alapanyagai változatosak és sokszínűek, azonban a következő fűszerek és alapanyagok nélkülözhetlenek:
Fűszerek:
- Kömény
- Koriander
- Cumin
- Curry por
- Fűszerpaprika
- Babérlevél
- Szerecsendió
- Feketebors
- Fokhagyma
- Babérlevél
- Kardamom
- Szegfűszeg
- Kapor
Alapanyagok:
- Zöldségek, például hagyma, zeller, sárgarépa, paradicsom, padlizsán, cukkini, uborka
- Húsok, például csirke, marha, bárány, sertés
- Halak, például pisztráng, lazac, tőkehal
- Babok és lencsék
- Rizs és tészta
- Gyümölcsök, például alma, datolya, mazsola, narancs, citrom
Az autentikus zsidó konyha receptjei és azok elkészítése rendkívül változatos, a következő recept egy egyszerűbb változatot mutat be:egy példát mutatnak:
Zsidó csirkeragu
Hozzávalók:
- 2 nagy csirkemellfilé
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál curry por
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 babérlevél
- 1 nagy doboz paradicsomkonzerv
- 2-3 csésze csirkehúsleves
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Forrósítsa fel az olívaolajat egy lábosban közepes lángon, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát.
2. Keverjük el az olajban a curry port, köményt, koriandert és cumin-t, majd adjuk hozzá a hagymához.
3. Főzzük a hagymát és a fűszereket 2-3 percig, majd adjuk hozzá a kockákra vágott csirkefilét.
4. Süssük a húst, amíg a felülete aranybarna lesz.
5. Öntsük a paradicsomkonzervet és a csirkehúslevest a lábosba, majd adjuk hozzá a babérleveleket.
6. Keverjük össze és hagyjuk főni 20-25 percig.
7. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.