TOP termékek

Akciós termékek

Közösségi oldalak

facebook

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Fűszeres blog

Görög konyha

2019.09.18 11:48
Görög konyha

Az ógörögök számára sokkal fontosabb volt az ízek harmóniája, minthogy jól teletömjék a hasukat. Éppen ezért rengeteg fűszert, zöldséget használtak ételeik elkészítésénél.

A mai tradicionális görög ételeket az ógörögök nem is ismerték, hisz abban az időben még nem létezett rizs, paradicsom, cukor, burgonya, paprika, kávé. Főbb alapanyagaik a búza, az olaj, az olajbogyó és a bor voltat. Gyakran ettek húst, főként sertés- és marhahúst, ami mára szinte teljesen megváltozott, és eltűnt étrendjükből.

Napjainkban a görög konyha sok hasonlóságot mutat más mediterrán országokéval. Sertéshúst – az éghajlati viszonyok miatt – csak ritkán fogyasztanak, inkább a marha- és birkahús a jellemző. A húsok számos elkészítési formáját ismerik (sült, pörkölt, grill), különféle fűszereket használva, pedig ízek ezreit produkálják. Ételeik főszereplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt, utóbbi nemcsak főzésre, de salátáik gazdagítására, azok ízeinek kiemelésére is szolgál. A görögök törekednek arra, hogy mindig a legfrissebb zöldségekkel gazdálkodjanak. Salátáig nemcsak köretként vagy dekorációként, de önálló fogásként is megállják helyüket. Kísérőként feta sajtot használnak, melynek enyhén sós íze tökéletes harmóniát alkot a zöldségekkel.

 

Miután a görögök az egészséges táplálkozás hívei (bár helyi adottság is), étrendjükben számos hal és tengergyümölcsei recept is fellelhető, melyek nemcsak ízletesek, de bővelkednek A- és D-vitaminokban, foszfátokban, kalciumban, magnéziumban és jódban.

Igazi, már-már királyi csemegének számít a báránysült, amely – a hús minőségének köszönhetően – mellőz minden olyan kellemetlen “illatot”, ami miatt a legtöbben még esélyt sem adnak egy kóstolónak. Egy biztos: mentás joghurt- vagy citromos-tojásos mártással mennyei eledel.

 

A nap bármely szakában fogyaszthatóak a tojással, spenóttal, hagymával, sajttal töltött piték, melyeket félkész állapotban az üzletekben is megtalálhatunk.

A szőlő mellett kedvenc gyümölcseik még a füge, a dió, a mandula és a mogyoró, melyeket süteményeik töltelékeként is előszeretettel használnak. Süteményeik általában igen édesek, leginkább a török csemegékhez hasonlíthatóak.

Az italok közül igen kedvelt aperitif az ouzo (ánizsos pálinka). Boraik többnyire édes, testes, aromás borok. Ilyen pl. a retsina, a fenyőgyantával ízesített fehérbor, vagy a mavrodafni, melyet leginkább gyümölccsel érdemes megkóstolni. A görög sörök jó minőségű, világos sörök.

Étkezés után szinte elmaradhatatlan a kávé, melynek két változata ismert: az egyik a tourkikos (zaccos feketekávé), és a nescafé.

Ha turistaként igazi helyi specialitásra vágyik, mindenképpen a falu vagy város szélén található kis vendéglőkben, tavernákban megbújó kis éttermekben próbálkozzon. Itt nemcsak étvágyát csillapíthatja, de felfedezheti az igazi Görögországot, a tradicionális táncot és zenét, azt a fajta hangulatot, amit a turizmus elől oly sikerrel, bár nem készakarva rejtegetnek.

Forrás: www.gourmandnet.hu